Joël vertelt dat al een aantal jaar geleden Eric Masclee, de directeur van Staka, met de zoektocht begon naar een oplossing voor het automatiseren van de productsamenstelling. Destijds heeft een IT-bedrijf voor Staka een web based tooling gebouwd. Joël vertelt dat de samenwerking met dit bedrijf hierin wat stroef verliep, dat deze zelf ontwikkelde tooling lastig aan te passen was en dat ook de koppeling met de door Staka gebruikte ERP-software niet was te maken: “We kregen een melding dat een offerte tot een order had geleid, en moesten deze offerte dan opzoeken en handmatig invoeren in ons ERP-systeem.”
Daarnaast bood deze software geen ruimte om kennisregels over mogelijkheden en onmogelijkheden van productcombinaties vast te leggen. Dit leidde tot offertes die onmogelijke combinaties bevatten of die niet compleet waren en dit werd pas duidelijk wanneer deze via de tooling van het ERP-system werden ingevoerd. “We hebben daarom alleen de meestgekozen productcombinaties aangeboden aan de klant. Regelmatig kregen we opmerkingen van klanten dat ze eigenlijk een andere combinatie wilden dan op de website werd aangeboden en dan moesten we daar alsnog intern een offerte voor maken.”
Als voortdurende voorloper in de modernisering van hun markt wil Staka daarnaast dat de klant bij de productsamenstelling een directe 3D-visualisatie van het resulterende product kon zien, die vervolgens real time meeveranderde met de gekozen specificaties: iets dat met de huidige oplossing niet mogelijk was. Hierdoor groeide de wens naar een alternatief zoals dat van CPQing, waarmee de klant vanaf de website ook een order met speciale maten kon samenstellen die dan alsnog direct in het ERP-systeem kon worden opgenomen.
Bij de zoektocht naar de juiste software werd in eerste instantie bij een aantal andere bedrijven een demo aangevraagd, maar uiteindelijk werd hun tooling niet geselecteerd omdat deze de parametrische modellen van Staka niet in de kennisregels kon verwerken, of omdat de kosten voor de software simpelweg buiten het budget lag.
Joël: “We hebben toen het hele project een jaar op pauze gezet. Na dat jaar zijn we bij de oorspronkelijke aanbieders gaan inventariseren of wat wij wilden inmiddels voor een lagere prijs kon worden geleverd. Toen zijn we via CPQ Factory uiteindelijk in contact gekomen met CPQing Solutions en daarmee zijn we de samenwerking aangegaan.” Doorslaggevend hierin was de maandelijkse prijs van de oplossing, maar ook de gebruiksvriendelijkheid ervan: “CPQing wist bij de demo mij er al werkelijk van te overtuigen dat ik als leek ook de inrichting kon doen.” Daarnaast is voor CPQing gekozen omdat deze de parametrische modellen wel degelijk in kennisregels kan vangen en ook overweg kan met bijvoorbeeld verschillende klantgroepen, waaraan bepaalde prijslijsten kunnen worden gekoppeld.
Terwijl door CPQ Factory het inladen van de modellen werd afgerond, heeft Joël samen met een collega een korte training gehad van één dag om te leren werken met de CPQing software. Daarna is Staka direct begonnen met de inrichting van hun eigen omgeving.
Joël: “Op de eerste dag merkten we hoeveel er met de tooling mogelijk is. Dat was in eerste instantie wel enigszins overweldigend, maar hierdoor was wel gelijk zichtbaar dat we ook onze producten wel geconfigureerd zouden krijgen.Ik ben nu goed te spreken over het gebruiksgemak van de software. Bij het onderhouden van een database aan kennisregels moet je natuurlijk wel aan veel denken en nauwkeurig werken, maar uiteindelijk heb ik met de hulp van CPQing ook onze ‘moeilijkste’ producten in een paar uurtjes in de tooling kunnen opnemen.”
CPQing wordt inmiddels gebruikt door de salesafdeling van Staka. “Het gebruiken van de nieuwe omgeving leidde soms wel tot vragen bij de medewerkers,” zegt Joël, “maar de signalen die ik ontvang over het gebruik ervan zijn wel heel positief. Ook voor hen is het fijn om tijdens het samenstellen van een schakelkast te zien wat het eindresultaat wordt. Normaal gesproken is dat pas zichtbaar na productie, maar door de configurator is nu onmiddellijk zichtbaar wat het effect is van de keuze voor onderdeel 1 in plaats van onderdeel 2.”
Nu de omgeving is ingericht en in gebruik is genomen, is Joël verzekerd van een aantal efficiencyverbeteringen in het offerte- en orderproces. Zo stelt hij allereerst dat het offreren van speciale maten een stuk voordeliger en sneller zal worden: “Nu zit er in het maken van een special veel tijd. Dit zit zowel bij het maken van de offerte als het berekenen van alle afmetingen en werkuren – terwijl met de software van CPQing de kast nu automatisch getekend kan worden en de bijbehorende offerte kan worden opgesteld.” Een kast waarin klantspecifieke uitzonderingen zijn opgenomen, kan daardoor bij Staka net zo snel worden geleverd als een standaardkast.
“Daarmee wordt eigenlijk mijn eigen werk uitbesteed,” stelt hij. Waar de backoffice eerst elke order handmatig in het ERP-systeem moest invullen, kan dit door het gebruik van CPQing automatisch verlopen en dit komt de doorloop ten goede. “Natuurlijk blijven we wel aan de achterkant actief – maar op deze manier geeft de salesafdeling een order direct door aan de productieafdeling en wordt voor hen ook inzichtelijk welke onmogelijkheden er wellicht nog in hun productkeuze waren opgenomen.
Momenteel wordt CPQing gebruikt voor schakelkasten, maar in de toekomst wil Staka Metallics ook de dakluiken in een configurator opnemen. Joël: “Ook daar is een 3D-weergave van het product een mooie toevoeging. De dakluikenmarkt is echter wel verder gestandaardiseerd dan die van de schakelkasten, dus een configurator als die van CPQing heb ik dan in een dag wel ingevuld. ”
Neem contact met ons opWij demonstreren dit graag!